Home İŞ ARAYANLAR Özgeçmiş nasıl hazırlanır?

Özgeçmiş nasıl hazırlanır?

876

Özgeçmişinde fark yaratma! işe uygun ol o bize yeter! En iyi CV SIRADAN CV!

İşe alım uzmanlarının cv değerlendirme süresi 1 dakikayı geçmez. Hatta 10-20 saniye diyeceğim kızanlar olacak. Bu nedenle özgeçmişinde olabildiğin kadar kısa ve net olmalısın! Kendine en uygun ilana başvurmalısın. İşe alım uzmanının özgeçmişte ilk baktığı şey pozisyon veya şirketi için olmaz ise olmaz kriterdir. Örneğin; şirketinde askerliği tecilli personel alımı olmadığı için; aday erkek ise, ilk olarak cv’ de askerlik alanına bakar. Tecilli ise cv’ yi kapatır. Bir diğerine geçer. Veya pozisyon için belli bir sektörde deneyim gerekiyordur. Sadece iş deneyimlerinde ki sektör bilgisine bakar. Uygunsa diğer alanları okur. Değilse diğer adaya geçer.  Bu örnekleri çoğaltmamız mümkün. İşe alım uzmanı zamanını iyi kullanabilmek için bu şekilde çalışmak zorundadır. Çünkü her ilana yüzlerce başvuru gelmektedir. Her özgeçmişi detaylıca okuması mümkün değildir.

Özgeçmişinizde fark yaratın, yaratıcı olun, diğerlerinden öne çıkmak için 10 takla atın vs gibi görüşlere katılmıyorum. Uygun işe uygun bir cv ile başvurun yeterli. Zira 10 yıldan fazla işe alım deneyimi olan bir ik ‘ cı olarak, bazı pozisyonlar hariç odaklandığım tek şey kişinin işe ne kadar uygun olduğuydu… ne kadar farklı ve yaratıcı bir özgeçmişi olduğu değil. Afilli cümlelere, yakışıklı cv’lere hiç gerek yok. Cv senin ön izlemen. Ne kadar net olursan o kadar iyi.

Haa bir de cv’ ni hazırladın başvurularını yaptın oturup beklemeyeceksin. Gerçekten uygun olduğun bir iş ise peşinden koşacaksın. İlanı veren ik’ ya telefonla ulaşıp, ne kadar istekli ve işe uygun olduğunu anlatacaksın. Kısacası kendini satmayı bileceksin!

Şimdi CV nasıl hazırlanır nelere dikkat etmeliyiz bir bakalım… Örnek cv formatını yazının sonunda bulacaksın.

Olması Gereken Ana Başlıklar

İletişim Bilgileri

Kişisel Bilgiler

Kariyer Hedefi veya Çalışmak İstenilen Pozisyonlar

Eğitim Durumu
Yabancı Dil Bilgisi
İş Deneyimleri

Yeni Mezunsanız Kulüp Faaliyetleri veya Dahil Olduğunuz Projeler
Hobiler ve İş Hayatı Dışındaki Faaliyetler
Eğitimler/Sertifikalar
Kişisel Beceriler (Yetkinlikler; problem çözme, ekip yönetimi, iletişim becerisi vb.)

Referanslar

Dikkat edilmesi gereken önemli konular

  • Pozisyon yaratıcılık gerektirmiyorsa (reklam sektörü, sosyal medya uzmanlığı, pazarlama vs dışındaki pozisyonlar) boşa kafa patlatmana gerek yok standart bir cv hazırlaman yeterli.
  • Özgeçmişin yeni mezun isen 1 sayfa, 5-10 yıla kadar deneyimli isen 2 sayfa, 10 yıl üzeri deneyimli isen 3 sayfadan fazla olmasın.
  • Yeni mezun isen stajlarında neler gözlemlediğini ve iş tanımını mutlaka belirtmelisin. Bknz. Makale başlığı: Staj deyip geçmeyin
  • Özgeçmişine resim olarak dudak büzdüğün veya gelinlik/damatlık fotoğrafını sakın koyma! demeye lüzum bile görmüyorum 🙂 Fotoğrafının yakın zamanda karşıdan çekilmiş, anlaşılır ve profesyonel bir fotoğraf olmasına özen göstermelisin.
  • E-posta adresin ciddi olsun. Crazyboy@… Adresini özel hayatında da kullanabilirsin.
  • Kariyer hedefini belirten genelden uzak daha spesifik 3-4 cümlelik bir ön yazı yazman başvurduğun pozisyonlar için avantaj sağlayacaktır. Çalışmak istediğin pozisyonları da bu alana eklemen farklı pozisyonlar içinde değerlendirilmeni ve hedeflediğin pozisyonların daha net anlaşılmasını sağlayacaktır. Deneyimli bir çalışansan kariyer hedefi başlığı yerine uzmanlık alanları başlığını kullanman daha çok dikkat çekecektir.
  • Eğitim bilgilerini lise ve sonrası olacak şekilde günümüzden geçmişe doğru düzenlemeni tavsiye ediyorum.
  • İş deneyimlerinin altında mutlaka iş tanımlarını ve çalışma sürelerini belirtmelisin. İş tanımların maddeler halinde alt alta kısa ve öz olmalı. Fazla ayrıntıya girmeden kısa ve net bilgiler vermelisin. Sıralama şekli günümüzden geçmişe doğru olmalı. 
  • İş deneyimlerin kısa süreli ise mutlaka birkaç kelime ile ayrılma nedenlerini belirtmelisin. Yoksa istikrarsız bir görüntü oluşabilir ve görüşme daveti alma olasılığın düşer.
  • Başka bir şehirde iş arıyorsan iletişim kısmında başvurduğun ilan hangi şehirde ise onu yazmalısın. Bknz. Makale başlığı: Başka şehirde iş arıyorsan işin zor arkadaş!
  • Askerliğin yakın tarihe tecilli ise(1 yıl), ancak gerçekte 2-3 yıl sonra askere gitmeyi planlıyorsan tecil süreni planladığın tarihte yazmalısın. Mülakat için aradıklarında telefonda mutlaka durumu açıklaman gerekli. Askerlik tecil süresi 1 yıl göründüğünde tercih edilmeme nedeni olabiliyor.
  • Hobiler ve ilgi alanların gerçekleri yansıtmalı.
  • Başarılar/ödüller kısmında rakamlardan bahsetmen dikkat çekecektir. Örn; pazar payının %30 büyümesi.
  •  Ön yazın özgeçmişinin özeti olmasın. Bknz. Makale başlığı: Hayat Hikayemi mi yazsam Ön Yazı mı? 
  • Referansların kişisel referans olmasın. Çalıştığın kurum veya okulundan öğretim görevlileri olabilir. Milyon tane olmasına gerek yok 3-4 adet yeterli.
  • Yabancı dil bilgini okuma, yazma, konuşma bazında ele alarak başlangıç, orta, ileri seviye olarak belirtmen daha anlaşılır olacaktır. B1, B2 vb İngilizce seviyeleri herkes tarafından anlaşılamayabilir.
  • Yeni mezunsan, üye olduğun kulüpleri ve dahil olduğun projeleri Cv’nde belirtmen seni daha yakından tanımalarına olanak sağlayacağından ve sosyal yönünü hakkında fikir vermiş olacağından bu bilgilere yer vermen faydalı olacaktır. Ayrıca çalışmak istediğin alana yönelik takip ettiğiniz yayınları ve blogları da belirtebilirsin.
  • İmla kurallarına dikkat etmelisin. Özgeçmiş formatın düzenli, anlaşılır ve sade olmalı. Sadece bu sebepten eleme yapılmaz. Ama düzgün bir özgeçmiş göze hoş görünür
  • Kişisel beceriler başlığını eklemeni öneriyorum. Karakterinin özeti sayılabilecek bu başlıkta kişisel becerilerinden bahsetmen seni daha yakından tanımalarına olanak sağlayacaktır.. Örn: İletişim becerisi, sonuç odaklılık vb.
  • Mail yolu ile başvuru yaparken kariyer sitelerindeki Cv formatlarını kullanmak yerine, kendi hazırladığın word formatında bir Cv  kullanmak, iş başvurularında daha profesyonel bir izlenim yaratacaktır. Word formatında hazırladığın cv’ ni mail ile gönderirken pdf’ e çevirmeyi unutma. Böylelikle yazım hataları ve formattan kaynaklanabilecek hataları engellemiş olursun.
  • Pozisyona özel özgeçmiş hazırlayabilirsin. Başvurduğun pozisyon için öne çıkarılması gereken önemli noktaları o pozisyona özel düzenleyebilirsin.
  • Özgeçmişinde kullandığın grafikler ve görseller cv’nin filtrelere takılmasını sağlayabilir. Başvurduğun pozisyonlarda kullanılan anahtar kelimelere cv’inde mutlaka yer vermelisin.
  • Geri dönüş almak istiyorsan en önemlisi de sadece sana uygun olan pozisyonlara başvurmalısın.

Örnek cv formatı için aşağıdaki dosyayı indirebilirsiniz.