Başka şehir de iş arıyorsan işin zor arkadaş!

Mesela özgeçmişinde ikamet adresin Bursa, sen başvuruyorsun İstanbul ilanlarına. Deneyimlisin, kendi alanında donanımlısın veya yeni mezunsun fark etmez… Başvurduğun ilan tam senlik! Sana göre dönüş yapmamaları için hiçbir engel yok. Ama aylardır başvuru yapmana rağmen ne arayan var ne soran!

Şimdi! cv’ ni inceleyen şirket neler düşünüyor ve neden başvuruna dönüş yapmıyor anlamaya çalışalım…

Seni mülakata davet etti diyelim. Telefonda çok detaylı sorgulamadığı için sen görüşmeye geldiğinde olumsuz bir durum olursa; madem işe uygun değildim! niye beni buraya kadar yordunuz vb. bir sürü bıdı bıdı yapma ihtimalin var. Eee masrafa da gireceksin yol parası, belki otel ücreti vs. Şirketlerin çoğu bu masrafları karşılamıyor tabi. Hadi mülakatları geçtin işe kabul edildin diyelim. Deneme süresi içinde veya altı ay dolmadan, şirketin seni beğenmeme ve işten çıkarma ihtimali (tam tersi durumda olabilir) var. Sen taşınacaksın bir sürü masraf yapacaksın. Hatta çalışıyorsan mevcut işinden ayrılacaksın, oradaki hakların elinden gidecek vs… Belki çoluğunun çocuğunun okuluna varana kadar değiştireceksin. Herhangi bir konuda anlaşmazlık olacak ve bütün maddi manevi çabanız karşılıklı boşa gidecek. Belki şirket kabahatli olacak, tabi sen onları suçlayacaksın, belki de benim maddi kaybımı ödeyin diye tutturacaksın. Yani farklı birçok konuda karşılıklı problem yaşama olasılığınız yüksek.

Şehir değiştirme kararını vererek tüm bu saydığımız riskleri sen alıyorsun evet. Ama işveren almak istemiyor. Neden taaaa kim bilir kaç km ötede ki bir şehirden, bir sürü riske girerek seni işe alsınki. Memlekette bir dolu iş arayan insan var sonuçta! Özellikle büyük şehirlere başvuru yapıyorsan iş arayan sayısı epey fazla.

İlla ben şehir değiştireceğim diyorsan en ideal durum; maddi imkânların el veriyor ise istediğin şehire yerleşip sonra iş aramaya başlamak. Elvermiyorsa da; ilanlara başvururken cv’ ne başvurduğun ilan hangi şehirde ise, o şehri ikametin olarak yazmak. Çünkü başka türlü başvurularına yanıt alamayabilirsin. Ancak; şirket sana dönüş yaptığında mülakata gitmeden önce, telefonda mutlaka bu durumu uygun bir dil ile belirt. Görüşmeye gelmende veya o şehire taşınman da bir sorun olmayacağını, tüm riskleri göze aldığını anlat ve randevunu o şekilde ayarla. Bu arada boşa kürek çekmemek için görüşmeye gitmeden önce detaylı bir telefon görüşmesi yapmanda, kafanda ki tüm sorulara yanıt almanda fayda var. Genel kriterler de karşılıklı mutabık kaldıktan sonra randevunu netleştir ve sürecin sonunda iş teklifini kabul etmeden önce de tüm koşulların sana uygun olduğundan emin ol. (İş tanımı, çalışma saatleri, yan haklar vb.)

Bu önerim başvurduğun şirketi aldatmak gibi düşünülmesin sakın. Öyle bir niyetimiz asla yok. Sadece şansımızı arttırmak için küçük bir manevra diyebiliriz. Telefonda görüştüğünüz kişiye bu iş için kararlı ve istekli olduğunuzu aktarabilmek için bir şans yaratıyorsunuz kendinize. Görüşmeye gitmeden açıklama yapacağınız için bir sorun olacağını sanmıyorum. Yani en azından ben böyle bir şey yaşadığımda (ki daha önce bir çok kez oldu) problem etmiyorum.

Bazı şehirler ve şirketler için bahsettiğim durum geçerli olmayabilir. Lojmanı, konaklama tesisleri olan şirketler var. Bu şirketler genellikle mülakata geliş masraflarınızı, hatta işe alındığınızda taşınma maliyetlerinizi bile karşılıyor. Çünkü bulunduğu lokasyonda deneyimli veya spesifik konularda uzman çalışan bulmakta zorlanıyorlar.

Sonuç olarak başka bir şehirde iş bulmak zor bir süreç. Bu sürecin sonunda mutsuz olmak istemiyorsan; çalışmak istediğin şehrin yaşama koşullarını, sosyal imkanlarını, çalışacağın şirketi, yapacağın işi iyice anlamalı, araştırmalı, tüm riskleri değerlendirmeli ve ona göre bir seçim yapmalısın.

Hep söylediğim gibi tüm iş arayan arkadaşlarıma bol şanslar…

İyi fırsatlar ve iyi insanlar ile karşılaşmanızı diliyorum.

Sevgiler, saygılar…