Öncelikle şirketin arayışta olduğu pozisyona göre değerlendirme kriterlerinin değişkenlik gösterdiğini belirtmeliyim. Mesela satış pozisyonu için bir grup mülakatına katıldıysanız şirketin belirlediği muhtemel yetkinlikler ‘’ ikna yeteneği, dışa dönük olma, iletişim becerisi, analitik düşünme ve sonuç odaklılık’’ gibi özellikler olacaktır. Grup mülakatı daveti aldığınızda ilk yapmanız gereken şey pozisyon için gerekli yetkinlikleri düşünmek, araştırmak ve belirlemektir. Belirlediğiniz önemli yetkinlikleri grup mülakatı esnasında ön plana çıkarmaya çalışmak size oldukça fayda sağlayacaktır.
Grup mülakatları ortalama 4-8 kişilik gruplar halinde ve genelde yeni mezun veya maksimum 3 yıla kadar deneyim gerektiren pozisyonlar için uygulanan bir yöntemdir. Genel olarak grup mülakatlarında dikkat edilmesi gerekenleri daha detaylı bir şekilde inceleyelim.
- Kendini tanıtma
Genelde insan kaynakları çalışanları vaka analizi çalışmasına başlamadan önce kendinizi tanıtmanızı ister. Burada çok fazla detaya girmeden adınız, soyadınız, mezun olduğunuz okul, kısaca yaptığınız stajlar ve hedeflerinizden bahsetmeniz yeterlidir.
- Grup ile tanışma
Tüm katılımcılar kendilerini tanıttıktan sonra insan kaynakları çalışanları size bir vaka vererek analiz edip üzerinde tartışarak çözüm üretmenizi ister. Vaka analizi verildikten ve süre başlatıldıktan sonra ilk iletişimi siz kurmaya çalışın. Böylelikle ilk hamlenizi yaparak ön plana çıkmış olacaksınız.
Merhaba arkadaşlar benim adım ……. isterseniz önce vakayı detaylıca inceleyelim..…vb. şekilde başlayarak dışa dönük ve girişimci bir tavır sergilemeniz mutlaka olumlu yönde bir etki yaratacaktır.
- İletişim
Grubun tüm üyeleri ile iletişim halinde olmaya çalışın. Tartışmaya dahil olmayanları da konunun içine almaya çalışın ve onlara fikirlerini sorun. Ön plana çıkabilmek adına sürekli konuşan ve kimseyi dinlemeyen bir yaklaşım sergilerseniz olumsuz bir imaj çizebilirsiniz. Bu sebep ile mutlaka göz teması kurarak aktif bir şekilde dinleyin, başınız ile anlatılanları onaylayın, seçtiğiniz kelimelere dikkat edin ve diğer katılımcıların önerilerini mutlaka dikkate alın. Diğer katılımcıların önerileri arasında onayladığınız öneriler varsa mutlaka takdir edin. Bu davranışınız liderlik özelliğinizin ön plana çıkması için etkili olacaktır.
Sesinizi asla yükseltmeyin ve sakinliğinizi korumaya çalışın. Beden dilinize dikkat edin duruşunuz dik olmalı ve özgüveninizi mutlaka yansıtmalı. Ne çok baskın ne de çok sessiz kalmamaya dikkat edin. Gülümsemeyi unutmayın fazla ciddi bir tutum olumlu bir izlenim bırakmayabilir.
Görüş bildirmek için asla size sorulmasını beklemeyin bu konuda girişken olmanız ve fikirlerinizi iletirken ki özgüveninizin yüksek olması çok ama çok önemli.
4-Zaman yönetimi
Grup mülakatlarında mutlaka bir zaman dilimi içerisinde verilen vakayı çözmeniz beklenir. Zamanı kontrol edin ve ne kadar süreniz kaldığını ara ara gruba hatırlatın. Makul sürelerde hatırlatma yapmaya çalışın. Böylelikle zaman yönetimi konusunda yetkinliğiniz mutlaka dikkat çekecektir.
5-Analitik düşünme
Vakaya mutlaka farklı bakış açıları ile baktığınızı gösterin ve alternatif çözüm önerileri sunmaya çalışın. Verileri mutlaka kullanın ve yorumlayarak farklı anlamlar çıkarmaya çalışın. Diğer katılımcıların önerileri üzerinde tartışılırken aktif olun.
6-Heyecanınızı iyi yönetin
Heyecanınızı derin nefesler alarak yönetmeye çalışın. Tabi diğerlerine ve ik çalışanlarına çaktırmadan J Kendinizi doğal bir ortamda arkadaşlarınız ile bir problem üzerine tartıştığınızı düşünerek rahatlatmaya çalışın.
7- İfade yeteneği
Cümleleri mümkün olduğu kadar doğru ve anlamlı kurmaya çalışın. İfade yeteneğinizin iyi olması sizi mutlaka ön plana çıkaracaktır. Konuşmuş olmak için konuşmayın. Sunacağınız önerilerin mutlaka bir mantık içerisinde olmasına dikkat edin. Çok fazla konuşarak ve gereksiz detaylar vererek zamanınızı boşa harcamayın ve konudan uzaklaşmamaya özen gösterin. Gereksiz yere konuyu uzatan kişiler olur ise kibarca söz alarak duruma yumuşak bir şekilde müdahale edebilirsiniz.
8- İkna yeteneği
Kendi çözüm önerilerinizin sebeplerini doğru ve etkili bir şekilde açıklayarak katılımcıları kendi yönteminiz ile ilgili ikna etmeye çalışın. Ancak bunu yaparken çok baskın/agresif olmamaya ve geçerli sebepler sunmaya çok dikkat edin.
Faydalı olması dileğiyle…
Bol şanslar.