Bin bir çaba ile çok istediğin veya istemeyerek seçmek zorunda kaldığın bölüme/üniversiteye bir şekilde girdin. Hayırlı uğurlu olsun! 

Özellikle yaşadığın şehrin dışında bir şehirde isen aileden bağımsız ve çok daha özgürsün! Belki de hayatının en güzel, en eğlenceli ve ennn keyifli günlerini yaşayacağını düşünüyor ve mutluluktan uçuyorsun. Ne mutlu sana!

Üniversite dönemi boyunca yedin, içtin bol bol partiledin! Veya sadece derslere girip, sınavlara çalışarak not ortalamam yüksek olsun da başka bir şey istemem dedin ve deli gibi çalıştın. Zorunlu değil diye staj yapmadın, veya yaptın ama hiçbir farkındalık kazanamadın, hiçbir kulübün etkinliğinde aktif rol oynamadın, çevre edinmedin vs. vs. İlk yıl ikinci yıl derken zamanın nasıl geçtiğini anlamadın! Nasıl bitecek bu üniversite diye kara kara düşünürken geldin zurnanın zırt dediği yere! Yani mezuniyete… Mezun olacaksın çok az zaman kalmış. Hangi alanda çalışacağım? Yaptığım işi sevecek miyim? Ne kadar kazanacağım? İş bulabilecek miyim? Mülakatlarda ne yapacağım? Nasıl bir özgeçmiş hazırlamam gerekiyor? vb. sorular ile kafan karma karışık halde!

İşte mezun olduğunda tüm bunları yaşamaman için bu yazıyı dikkatle okuyup önerileri uygulamaya çalışmanı içinde şiddet olmayan bir şiddetle tavsiye ediyorum.

Üniversite seminerlerimde karşılaştığım çok önemli bir konu var. Genelde ‘’eyvah okul bitiyor şimdi ne yapacağım’’ diye dank ettiği nokta okulun son senesi oluyor. Bu hataya düşmemek ve mezun olduktan sonra çok daha kısa sürede istediğin işe kavuşman için önerilerimi paylaşmak istiyorum.

Umarım bu yazıyı okuduğunda mezun veya mezun olmak üzere değil de henüz okulunun ilk yıllarında olursun. Tabi hiçbir zaman hiçbir şey için geç değil ama ne kadar erken farkındalık kazanırsak ve hedeflerimize ulaşabilmek için minikte olsa atacağımız adımları ne kadar erken atarsak o kadar iyi! Yani mezun olmuşsan bunların hiçbirini yapmadım diye karalar bağlama. İstediğin işi bulman imkânsız değil ama işinin oldukça zor olduğunu söylemek zorundayım. Yeni mezunların iş arama süreci ile ilgili bir yazımı blogumun iş arayanlar kısmında bulabilirsin.

İlk 1-2 yıl içerisinde hangi alan veya pozisyonda uzmanlaşmak istediğini belirlemen en önemli hedefin olmalı. Bunu belirledikten sonra derslerini, stajlarını ve projelerini bu alanı destekleyecek şekilde seçersen mezun olduğunda çok ama çok faydası olacak ve rakiplerinden birkaç adım önde olmanı sağlayacak.  Seçtiğin pozisyona odaklı konferanslar ve seminerlere katılman ve staj, proje, ders seçimini de bu alana odaklı yapman özgeçmişinde bir bütünlük sağlayacak. Değerlendiriciler özgeçmişini incelendiğinde ‘’ evet bu kişi ne istediğini biliyor, kendine hedefler koymuş ve hedef odaklı olarak okulunu bitirmiş’’ diye düşünecekler ve mülakat daveti alman çok daha kolay olacak. Bu arada alan seçme konusunda detaylı yazımın linkini yazının sonunda bulabilirsin.

Sadece not ortalaması ve derece almak için deliler gibi çalışmanın iş bulmana önemli bir katkısı olmayacağını altını çizerek belirtmek istiyorum. Katkısı tabii ki olur ama tek başına yeterli değil.

En temel ve önemli konu alan seçme ve tüm eğitim hayatın boyunca bu alana odaklı seçimler yapman olacak. Bunların dışında aşağıdaki konularda özgeçmişine yazacağın çalışmaların olması da iş arama sürecinde elini güçlendireceğinden emin olabilirsin.

Çünkü işveren ve insan kaynakları çalışanlarının yeni mezunlarda en çok değerlendirmeye aldığı şeyler; Kişi ne istediğini biliyor mu? Eğitim hayatı boyunca hedefine ulaşmak için nasıl adımlar atmış? Hangi özelliklerinin bu işe uygun olduğunun farkında mı? gibi konular üzerinde yoğunlaşıyor.

Bunların dışında;

  • Erasmus – Work&Travel programlarına mutlaka katılmalısın
  • Kulüpler ve etkinliklerde sadece katılımcı olarak değil organizasyonlarda aktif rol almalısın
  • Zorunlu olmasa bile mutlaka staj veya gönüllü çalışmalar yapmalısın
  • Tüm bunları yaparken tanıştığın kişiler ile sağlam bir bağ kurup akılda kalmalısın ve iletişimi mezun olana kadar koparmamalısın
  • Yabancı dilini mümkün olduğunca çok geliştirmelisin
  • Hedeflediğin alanlar ile ilgili seminerler ve eğitimlere katılmalısın.

Okul devam ederken tüm bunları yapmak kolay değil biliyorum. Ama imkansız da değil…

Neredeyse deneyimli denecek yeni mezunlarımız var. Ve iş bulmaları nispeten çok daha kolay olduğuna bizzat şahit oluyorum.

Hedeflediğiniz işte başarılı ve topluma yararlı bireyler olmanız dileğiyle…