Performans düşüklüğü sebebi ile personelinizi işten çıkarmak istiyorsanız karar vermeden önce aşağıdaki soruların cevabını bulmalısınız. Önemli olan insan kazanmaktır. İlk fırsatta kaybetmek değil… Ben elimden gelen her şeyi yaptım ve tüm süreçleri doğru yönettim diyorsanız ne ala!

Her zaman kabahat çalışanda değildir. Hatta çoğu zaman işveren olarak insan kaynakları süreçlerini doğru yönetememekten kaynaklanan sorunlar yaşanmaktadır. Doğru kişiyi işe almamak ile başlar bu süreç. Etkin bir iş analizi ile iş tanımı ve iş gerekliliklerini doğru belirleyememek ve işe alım sürecinde doğru yöntemleri kullanmamak yaptığımız en önemli hatalardan biridir.

Mevcut pozisyonda verim alamadığınız kişinin farklı bir pozisyonda harikalar yaratmayacağını nereden bilebiliriz? İşin kolayına kaçarak hemen işten çıkış kararı vermek bu durumda ne kadar doğru? Zor olan kişinin performansını arttırmak ve onu geri kazanmaktır!

Siz hangi yolu seçeceksiniz? Kolay olanı mı? Zor ama sonuçları bir o kadar olumlu etkileri olabilecek olan yolu mu?

Bir çalışanı kazandığınızda aslında diğer tüm çalışanlarınızı kazanmış olacağınızı da es geçmeyin lütfen. Çünkü sizin performansı düşük çalışana olan tutumunuz diğer tüm çalışanlarınızı olumlu veya olumsuz yönde etkileyecek. Çalışanı kazanmaya yönelik bir tutum sergilemeniz, diğer tüm çalışanların onlara ne kadar çok değer verdiğinizi görmesine ve şirkete olan bağlılıklarının artmasına sebep olacaktır.

İşte kendinize performansı düşük çalışanınızı işten çıkarma kararı vermeden önce sormanız gereken sorular.

– Performans değerlendirme sistemim yeterince etkin, objektif ve adil mi?

– Şirket olarak personele beklentilerimi net bir şekilde aktardım mı?

– Oryantasyon sürecini doğru yönettim mi?

– Performansın neden düşük olduğunu iyice analiz ettim mi?

– Performans düşüklüğü kişinin kendisinden mi yoksa şirketin gerekli eğitim ve desteği vermemiş olmasından mı kaynaklanıyor?

– Personel doğru pozisyonda mı çalışıyor? Farklı bir pozisyonda görevlendirmek performansına olumlu etki eder mi? Böyle bir imkân var mı?

– Personelin görev tanımı net mi ve sorumluluklarının farkında mı?

– Personelin yöneticisi çalışanı yönlendirme ve motive etme konusunda yeterli mi?

– Personel şirketimde ve çalıştığı pozisyonda devam etmek için istekli mi?

– Şirket olarak yüksek performansı desteklemek için elimden gelen her şeyi yaptım mı?

Eğer bu soruların cevabına gönül rahatlığı ile ben elimden geleni yaptım ve artık yapabileceğim bir şey kalmadı şeklinde bir cevap veriyorsanız o zaman son çare olarak işten çıkarma alternatifini düşünebilirsiniz.

İşten çıkarma sürecinde yasal gereklilikleri dikkate almanız şirketinizin maddi ve manevi zarar görmesini engelleyecektir. Mutlaka uygulanması gereken prosedürü titizlikle takip etmelisiniz.