Bu gidişe bir dur demek gerek. Hepimiz için zaman çok kıymetli. Hele umut daha da kıymetli. İş arayan arkadaşlar yaşadığı olumsuz deneyimler yüzünden umutsuzluğa düşüp morallerini bozuyorlar. Etrafta mutsuz ve umutsuz gezen bir sürü işsiz var. Hele bir konu var ki kanayan yara derler ya o misal… Mülakata davet edilipte ‘’aaa siz aslında mühendis değilmişsiniz işletme mezunuymuşsunuz, bizim pozisyonumuz da mühendis olunması şart! fark etmemişim kusura bakmayın… olsun tanışmış olduk hay allah yaaa’’ cümlesi ile karşılaşan adayların isyanından bahsediyorum.

Maalesef aday hakkında yeterli bilgi sahibi olmadan görüşmeye davet eden işe alım uzmanlarımız var. Özgeçmişi detaylı incelenmeden görüşmeye davet edilen her aday, hem aday tarafında hem işe alımcı tarafında ciddi bir zaman kaybı. Özellikle adaylar tarafında maddi manevi mağduriyet yaratan bu durumu engellemek aslında çok basit. İşe alımcı arkadaşlarım sadece 5 dakikanızı ayırarak, uygun olmayan adaylar ile mülakata ayırdığınız zamanı fazlası ile geri kazanabilirsiniz. İşe alım sürecinde telefon mülakatı denilen bir süreç var. Ama görüşme daveti yapan insan kaynakları personeli bu süreçten bir haber. Aslında çoğu zaman adayları davet etme görevi birçok şirkette sekreterya’ ya veriliyor. Garibim ne yapsın… eline verilen listeyi arayıp, şu gün şu saatte bu adrese gelin demekten başka alternatifi kalmıyor tabi. Çünkü iş onun işi değil. Ya da adayları arayan kişi insan kaynakları personeli ise telefon mülakatının nasıl yapılacağı konusunda yeteri kadar bilgi/deneyim sahibi olmayabiliyor. Telefon mülakatını sadece adayı arayıp ‘’şu gün, şu saatte görüşmeye gelin’’ den ibaret sanan işe alımcı arkadaşlarım şimdi lütfen bu adımları takip edin.

Telefon mülakatında sorgulaman gereken önemli maddeler

  • Adaya başvurduğu pozisyonu hatırlatmalı, başvurmadığı bir pozisyon ise detaylarını aktarmalı ve pozisyonu değerlendirmek isteyip istemediğinden emin olmalısın,
  • Pozisyon için kesinlikle olması gereken özellikleri teyit etmelisin ( Spesifik deneyim, ikamet bilgisi, yabancı dil bilgisi, seyahat esnekliği, eğitim durumu vs. pozisyonun olmaz ise olmaz kriterleri )
  • Adayın ifade ve iletişim yeteneğini gözlemlemelisin,
  • İşe istekli olup olmadığını anlamalısın, (sorduğu sorulardan, ses tonunun ilgili olmasından)
  • Pozisyon ile örtüşmeyen bir durum var ise açıklayabiliyorsan açıklamalı, o an açıklayamayacağın bir durum ise değerlendirme yapıp geri dönüş gerçekleştireceğinin bilgisini vemelisin ve daha sonra mutlaka dönüş yapmalısın,
  • Özgeçmişte gözüne çarpan bir durum var ise mutlaka sormalı ve yanıtını almalısın (İş değiştirme sıklığı vb.)
  • Çok zorunlu olmadıkça adayları davet etmek için mutlaka işe alımcı olarak sen aramalısın.

İşte sadece bu faaliyetleri yerine getirerek hem adayın zamanını almamış hem de kendi zamanını daha etkin kullanmış olacaksın.

İyi bir işe alımcı olmak istiyorsan bu adımı lütfen (telefon mülakatı) atlama. Adaylar bizim velinimetimizdir 🙂 Onları üzme 🙂 Haaa bir de bana kızma 🙂 Tek amacım hem adaylar, hem de senin tarafında hayatı güzelleştirmek sadece.

Sinem Işık